Blogg

Jetpack – Smart programtillegg for WordPress

av Raymond Furre

Om du har en privat blogg, hjemmeside eller nettbutikk som kjører WordPress, er det viktig å sørge for at nettsiden er trygg og fungerer optimalt.

Jetpack er en av mange tilleggstjenester til WordPress som har eksistert i mange år.

De viktigste funksjonene Jetpack leverer er:

 • Sikkerhetskopiering
 • Trafikkstatistikk
 • Søkemotor optimalisering
 • Sikkerhet
 • Hastighetsforbedring
 • Administrasjon

Det finnes i tillegg en rekke andre tjenester innebygget.

SIKKERHETSKOPIERING

En ganske ny funksjon i Jetpack er muligheten til å sikkerhetskopiere og gjenopprette nettsiden dint.

Tjenester er rimelig og koster kun 39$ per år. Da sørger Jetpack for at det blir tatt en daglig sikkerhetskopi av de siste 30 dagene.

Om du skullle få problem med nettsiden er det da bare å legge tilbake backupen fra Jetpack.

Normalt følger det med sikkerhetskopiering når du leier et webhotell, men min erfaring er at det kan være lurt å ha en ekstra sikkerhetskopi i tilfelle det skulle oppstå en feil med webhotellets sikkerhetskopiering.

TRAFIKKSTATISTIKK

Om du bruker Google Analytics trenger du strengt tatt ikke trafikk statistikk tjenesten fra Jetpack, da Google Analytics er en bedre statistikk tjeneste.

Når det er sagt vil det kreve ekstra ressurser av webhotellet ditt å installere en plugin dersom du ønsker Google Analytics i ditt WordPress dasjboard. Om du likevel skal bruke Jetpack får du automatisk jetpacks trafikk statistikk tilgjengelig i ditt WordPress dasjboard.

Jetpack trafikk statistikk viser på en veldig brukervennlig måte antall sidevisninger fordelt på dag, uke og måned. I tillegg får du en oversikt over hvilke sider som sender trafikk til nettsiden din, og de mest populære sider og innlegg,

SØKEMOTOR OPTIMALISERING

Jetpac tilbyr en rekke funksjoner som bidrar til en bedre posisjon hos søkemotorene blant annet:

 • Nettside verifisering
 • XML sidekart

SIKKERHET

En av de viktigste argumentene for å ta i bruk Jetpack er sikkerhetsaspektet. Jetpack bidrar til å sikre nettsiden din på en rekke måter:

 • Brute Force beskyttelse
 • Nedetid monitorering
 • Sikker innlogging
 • Spam beskyttelse
 • Sikkerhetskopiering som nevnt over
 • Malware skanning

HASTIGHETSFORBEDRING

Bilder er normalt det som tar mest plass på nettsiden din og som også bidrar til at hastigheten på nettsiden din går ned.

Det samme gjelder video om du velger å lagre video på webhotellet ditt, men da de fleste benytter Youtube eller Vimeo er video normalt ikke noe stort problem.

Jetpack leverer en tjeneste som laster alle bildene dine over til Jetpacs egen server, en server som er optimaliert for bilder og er svært hurtig.

Dette gjør at nettsiden din ikke lengre laster bildene fra ditt webhotell men fra Jetpacs server, som igjen sørger for at nettsiden laster hurtiere.

Hastighet er alfa og omega for å oppnå gode resultater med nettsiden din, da besøkende har svært liten tålmodighet med nettsider som laster trengt. Du mister med andre ord salgsprospekter og salg i nettbutikken om ikke du har en nettside som laster hurtig.

ADMINISTRASJON

Jetpack gjør administrasjonen av plugis betydelig enklere på flere områder:

 • Autoopdateringer av plugins
 • Innstallasjon av plugins
 • Varsel om nye versjoner, og når oppdateringer ble utført eller om oppdateringen hadde problemer.
 • I tillegg finnes der tilgjengelig en app som muliggjør publisering via mobil telefon.

Som nevnt innledningsvis er det også flere funksjoner som følger med Jetpack, men i denne artikkelen har jeg valgt å fokusere på de viktigste funksjonene.

Jeg anbefaler alle som har en WordPress nettside å ta i bruk Jetpack da det er så mye å tjene i form av bedre sikkerhet, hastinghet og enklere drift.

Om du trenger hjelp til å installere og sette opp Jetpack er det bare å ta kontakt.

Raymond Furre er daglig leder i Webkonsepter.no og har over 10 års erfaring fra webutvikling, online markedsføring, webdesign og leadsgenerering på Internett. Han er i tillegg fotograf og filmeditor.
Bli en guru på Web og Markedsføring

Bli en guru på Web og Markedsføring

Meld deg på vårt nyhetsbrev - få tilsendt tips, innsikter og informasjon som vil gi deg kunnskap om hvordan du kan forbedre nettsiden din, markedsføringen og salgsoptimering via Internett.

Takk for din nyhetsbrev påmelding. Vi har nå sendt deg en epost som du må bekrefte. Dette for å være sikre på at det er du og ingen andre som har meldt deg på nyhetsbrevet. Sjekk spam/søppelpost mappen om du ikke har fått eposten i løpet av 4-5 minutter.

Raymond FurreJetpack – Smart programtillegg for WordPress